Nova ljubljanska banka, nakon tri desetljeća, vraća se na hrvatsko tržište

BIZNIS Forbes Slovenija 11. sep 2024. 18:04
featured image

11. sep 2024. 18:04

NLB je od danas službeni vlasnik mreže leasing društava Summit Leasing, čime se najveća slovenska banka, nakon tri desetljeća, vraća na hrvatsko tržište.

Nakon što je u kolovozu dobila sva regulatorna odobrenja, NLB je danas službeno postala jedini dioničar SLS Holdco, matične tvrtke Summit Leasing Slovenia. Nakon završetka transakcije, u upravu Summit Leasinga bit će imenovana dva nova člana, Marko Jerič i Claus Peter Müller, obojica iz NLB Grupe, piše Forbes Slovenija.

NLB će tako postati vodeći pružatelj usluga leasinga na slovenskom tržištu, poručuju iz banke. Istovremeno, nakon gotovo tri desetljeća, vraćaju se na hrvatsko tržište. Naime, jedna od tvrtki kćeri Summit Leasinga je Hrvatski Mobil Leasing.

Na svim tržištima bivše države

NLB, koja je dijelom u državnom vlasništvu, posljednjih godina ne skriva veliku želju za povratkom na hrvatsko tržište. Od osamostaljenja joj ono nije bilo dostupno zbog neriješenih pitanja bivših štediša Ljubljanske banke. Prvi čovjek banke Blaž Brodnjak posljednjih je godina u više navrata javno pozivao na rješavanje otvorenih političkih pitanja između dviju država, među kojima je i pitanje štediša bivše Ljubljanske banke.

Brodnjak je danas u pisanoj izjavi istaknuo da NLB postaje jedina financijska institucija iz regije koja nudi barem jedan oblik financiranja na svim tržištima bivše zajedničke države. 

“Na to smo izuzetno ponosni i zbog toga još više motivirani za daljnji razvoj usluga leasinga u susjednoj nam Hrvatskoj na dobrobit naših korisnika. Također se veselimo suradnji s brojnim zaposlenicima Summit Leasinga, kojima želimo srdačnu dobrodošlicu u NLB Grupu”, dodao je.

Slovenian flag flutters in front of Nova Ljubljanska Banka (NLB) bank building in Ljubljana December 9, 2013. Photo: Ziga Zivulovic jr./Bobo/ZIVULOVIC_1126.54/Credit:ZIGA ZIVULOVIC JR./SIPA/1312101150,Image: 226304318, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ZIGA ZIVULOVIC JR. / Sipa Press / Profimedia

Što preuzimanje znači za klijente

Iz banke su danas priopćili da za sada neće biti promjena u redovnom poslovanju klijenata. NLB-ovo postojeće leasing društvo NLB Lease&Go i Summit Leasing trebali bi se spojiti u drugom kvartalu sljedeće godine. Hrvatski Mobil Leasing ubuduće će poslovati kao zasebna tvrtka.

“NLB Lease&Go, Summit Leasing i podružnica u Hrvatskoj, Mobil Leasing, poslovat će kao neovisna društva do spajanja NLB Lease&Go i Summit Leasinga, koje se očekuje u drugom kvartalu 2025. godine; Mobil Leasing će nastaviti poslovati kao zasebna tvrtka na hrvatskom tržištu. Stoga neće biti promjena u svakodnevnom poslovanju s našim klijentima.

“NLB će osigurati da proces integracije protekne glatko kako bi se osigurala bezbolna tranzicija i održala operativna učinkovitost, fokusirajući se na klijente NLB Lease&Go i Summit Leasinga i njihove potrebe, zaposlenike i dilersku mrežu, kao i sve druge dionike”, obećavaju. u bankarskoj grupi.