Pogledajte 5 najboljih mjesta za penzionere u Evropi

LIFESTYLE Forbes 10. sep 2024. 12:21
featured image

10. sep 2024. 12:21

Jeste li primijetili koliko se informacija u mainstream i društvenim medijima pojavljuje o američkim penzionerima koji planiraju ili žele da svoje penzionerske dane provedu u inostranstvu?

Ako ste među onima koji sanjaju o odlasku u inostranstvo, u dobrom ste društvu. Prema Fortuneu, “boomeri masovno napuštaju Ameriku da bi se povukli u inozemstvo jer su SAD jednostavno preskupe.”

Ili, kako piše CNN : „Kako američka kriza s velikim brojem penzionera raste, tako raste i san o penzionisanju u inostranstvu gdje su gradovi prohodni, socijalne usluge u izobilju, a troškovi života pristupačni.”

Broj Amerikanaca koji se žele nastaniti u inostranstvu utrostručio se u posljednjih 30 godina, prema anketi Univerziteta Monmouth iz 2024 . Broj Amerikanaca koji žive izvan SAD-a i primaju svoje mjesečne penzije u stranim zemljama porastao je sa 307.000 u 2008. na više od 700.000, izvještava Uprava za socijalno osiguranje.

Pixaby

Zašto Evropa?

Mogućnosti su beskrajne. Evropa je i dalje na vrhu liste za mnoge koji sanjaju o odlasku u inostranstvo.

Zašto Evropa? Razlozi za penzionere takođe mogu biti beskonačni: želja da iskuse kulturu svojih predaka, uživati u odmoru na starom kontinentu i zamišljali da tamo provedu više vremena, klima, ukupni vrhunski kvalitet života, političke, ideološke ili ekonomske motivacije.

Evropa može ponuditi ponešto za svakoga jer, na kraju krajeva, kako je objašnjeno u nedavnom izvještaju Svjetskog pregleda stanovništva o najjeftinijim evropskim zemljama 2024, „Evropa u cjelini ima 50 zemalja, od kojih je 27 dio Evropske unije.

Evropa se često povezuje sa visokim troškovima života za putnike, iseljenike i stalne stanovnike, posebno u zapadnoj Evropi i nordijskim zemljama. Međutim, dok su neke evropske zemlje relativno skupe, mnoge druge su prilično pristupačne, posebno u poređenju sa Sjedinjenim Državama.”

Prema Birou za statistiku rada, prosječni Amerikanci stariji od 65 godina troše 4.818 dolara mjesečno u Sjedinjenim Državama.

Uz osnovna razmatranja koja treba imati na umu kada tražite dobru i isplativu destinaciju za penzionisanje, CNBC napominje da ako se ide u obrnutom smjeru, „vjerovatno biste odmah zagrebali New York i Los Angeles sa svoje liste . Isto važi i za Evropu.”

Među tim osnovnim razmatranjima, savjet uključuje poznavanje pravila boravka u vezi s posjedovanjem ili iznajmljivanjem imovine u zemlji koju odaberete. Većina zahtijeva dokaz o minimalnom nivou prihoda i privatnom zdravstvenom osiguranju. Također, “život od fiksnog prihoda u penziji uvijek zahtijeva dosta planiranja, a to u inostranstvu dodaje još jedan sloj složenosti.” Iz tog razloga, pametno je konsultovati profesionalce.

Osim troškova života, faktori uključujući zdravstvenu njegu, zabavu, sigurnost, kulturni život i lakoću učenja lokalnog jezika (jer većina ne govori engleski ) su među faktorima koje treba uzeti u obzir pri odabiru evropske zemlje koja nudi mogućnost udobnog života sa mjesečnim budžetom od 1.000 do 1.500 €.

Pixaby

Rumunija

Rumunija je među zemljama koje se gotovo jednoglasno nalaze na listama pristupačnijih evropskih zemalja. Zadivljujući pejzaži, slikoviti i šareni gradovi dodaju se veoma pristupačnom načinu života.

Glavni grad zemlje, Bukurešt, rangiran je na 142. mjestu na rang-listi gradova po cijeni života 2023. od strane kompanije za finansijske usluge Mercer , koja je uključivala 226 gradova širom svijeta, od najskupljih do najjeftinijih mjesta za život. Procijenio je uporedne troškove za više od 200 artikala na svakoj lokaciji – od inflacije i fluktuacija deviznog kursa, ekonomske i geopolitičke nestabilnosti, troškova stanovanja, hrane i transporta do odjeće, kućnih dobara i zabave.

U Bukureštu, jednosoban stan košta oko 400 eura mjesečno, a komunalije dodaju 100 eura.

Izračun Daily Expressa za Britance koji se žele preseliti dodaje da je “pojedinačni mjesečni budžet za hranu oko 300 eura, a iseljenici se mogu počastiti s vremena na vrijeme i jesti vani zahvaljujući relativno niskim troškovima restorana.”

Jelovnici za ručak se mogu naći po cijeni od 4 USD, a hotelima, hostelima i apartmanima već od 7 USD po osobi.

U oblastima zemlje kao što je sjeverni region, mjesečni budžet za pojedinca počinje od oko 600 eura.

U Rumuniji, javna zdravstvena služba je besplatna, a javni prevoz jeftin.

„Neevropljani mogu dobiti boravišnu dozvolu u Rumuniji uz minimalne naporee“, kaže WPR. “Iako je dio EU, Rumunija ne koristi euro, što neki smatraju jednim od razloga zašto troškovi života ostaju niski u zemlji. Međutim, korupcija na različitim nivoima vlasti i dalje je visoka.”

Portugal

Nije tajna da odlazak u penziju u Portugalu nudi niske troškove života, pristupačne nekretnine, dobar zdravstveni sistem, toplu klimu i ljubazno lokalno stanovništvo.

Stoga ne čudi da je veoma popularan među penzionerima i da je trenutno relativno pristupačan – i da neki stručnjaci očekuju rast cijena. To se već dešava u popularnim i atraktivnim gradovima kao što su Lisabon i Porto.

Ipak, iako je skuplji od mnogih istočnoevropskih zemalja, Portugal se i dalje smatra najjeftinijim u zapadnoj Evropi.

“Uz mjesečni budžet od oko 1.200 eura, Portugal nudi toplu klimu, pristup okeanu i visok nivo sigurnosti”, napominje WPR. “Cijene u Portugalu su otprilike polovina ili čak jedna trećina ostalih zapadnoevropskih zemalja, sve dok se ne planira nastaniti u Lisabonu.”

Portugalska zdravstvena usluga dostupna je svim građanima i legalnim rezidentima i obično je besplatna, iako mogu postojati neke male naknade vezane za posjete hitnoj pomoći i korištenje vozila hitne pomoći.

Portugal je takođe jedna od najlakših zemalja za useljenje .

Shutterstock

Češka Republika

Iako su troškovi veći u prekrasnoj prijestolnici Pragu, ostatak zemlje nudi prekrasan krajolik, slikovit krajolik i vrlo pristupačne nekretnine.

Mjesečni budžet za osobu koja živi u Češkoj iznosi otprilike 950 eura, prema tabelama Svjetskog pregleda stanovništva.

Smještena u srednjoj Evropi, Češka omogućava lak pristup drugim evropskim zemljama, uključujući Austriju i Njemačku.

Životni standard u Češkoj je otprilike isti kao u Njemačkoj, ali košta otprilike upola manje. Obroci mogu biti jeftini od 3 do 5 dolara. Zemlja se također nalazi visoko na WPR-ovoj listi najsretnijih zemalja na svijetu .

Bugarska

Još jedna slovenska zemlja, Bugarska, smatra se jednim od skrivenih dragulja Evrope za putnike i iseljenike na skoro svakoj listi pristupačnih zemalja u Evropi.

Bugarska, koja se pridružila EU zajedno sa Rumunijom 2007. godine, nudi gradove bogate istorije, prelijepe pejzaže, nevjerovatne plaže duž Crnog mora i planine za zimsko skijanje.

Mjesečni budžet za život u Bugarskoj računa se da počinje od 600 dolara.

Sofija, prelijepa i živahna prijestolnica, nalazi se na 168. mjestu na prošlogodišnjoj Mercerovoj rang listi troškova života gradova. Tamo se jednosobni stanovi mogu naći za oko 400 €, a osnovni računi oko 100 €.

Prevoz i obroci su prilično pristupačni u Bugarskoj, sa kartama za voz na daljinu od 5 dolara i mjesečnim kartama za metro i autobus od 35 eura. Što se hrane tiče, večera sa pićem košta manje od 10 dolara. Prosječni mjesečni troškovi za hranu iznose oko 230 €.

Slično kao u Portugalu, zdravstvena zaštita je uglavnom besplatna uz male naknade za neke medicinske usluge.

„Relativno je lako legalno nastaniti se u zemlji, čak i ako niste državljanin EU“, napominje WPR.

„Bugarska je najsiromašnija članica EU i još uvijek radi na razvoju svoje infrastrukture, povećanju ukupnog životnog standarda i borbi protiv korupcije. Međutim, ostaje jedna od najpreporučljivijih destinacija u Evropi.”

Španija

Španija – tačnije, određeni regioni, mjesta i gradovi – ovog ljeta su bili u vijestima jer su, preplavljeni masivnim turizmom , organizovani protesti velikih razmjera tražeći strogu kontrolu vlade.

Ali problem ne pogađa ostatak zemlje i brojne studije i dalje preporučuju Španiju kao jednu od najpristupačnijih destinacija za penzionisanje u Evropi.

„Toplo vrijeme, visok i opušten način života, odlična kuhinja, vrlo dobra zdravstvena zaštita, konkurentan obrazovni sistem i kultura dobrodošlice“, među prednostima koje se navode u vodiču Get Golden Visa .

U Španiji živi oko šest miliona stranaca, gdje se ljudi mogu udobno penzionisati sa oko 2.000-2.200 dolara mjesečno, oko 25.000-27.000 dolara godišnje. „Ako odlučite da živite malo dalje od velikih gradova, možete se penzionisati sa otprilike 1.700-1.900 dolara mjesečno, što je oko 20.000-22.000 dolara godišnje“, piše sajt.

Agencija za preseljenje Moving to Spain objavila je top 10 najpovoljnijih španskih lokacija za odlazak u penziju, s obzirom na cijene stanarine, prosječnu godišnju temperaturu, populaciju iseljenika i penzionera, zdravstvene usluge, stope kriminala i stope poreza na bogatstvo.

Na listi se nalaze: Kadiz, Kordoba, Oviedo, Gijon, Salamanka, Ljoret de Mar, Burgos, Almunjekar.

Priča objavljena na Forbes.