Nedostatak strategije za urbane sredine: Zašto vlasti na Balkanu kasne s ekološkim rješenjima i da li na građanima ostaje da preuzmu inicijativu

featured image

9. sep 2024. 11:18

U posljednjih nekoliko godina, ekološka svijest na Balkanu doživjela je znatan porast. Iako su regija i dalje suočeni s ozbiljnim ekološkim izazovima, sve više ljudi i malih preduzeća počinju preuzimati odgovornost za svoje okruženje.

Ova promjena nije samo rezultat globalnih trendova, već i lokalnih inicijativa koje grade održiviju budućnost.

Gradovi poput Sarajeva, Beograda i Zagreba, koji se suočavaju s problemom pretrpanih deponija i zagađenja, počeli su postepeno uvoditi poboljšane sisteme reciklaže. Iako su prvi koraci bili spori, sve više urbanih sredina danas ima dostupne kontejnere za selektivno prikupljanje otpada – plastike, papira i stakla.

Građani polako počinju mijenjati navike, odvajajući otpad i svjesno birajući proizvode koji se mogu reciklirati. Primjetan je i rast broja edukativnih kampanja koje podstiču ljude da shvate važnost smanjenja otpada.

Mala preduzeća kao pokretači promjene

Pored nedostatka jasne vizije i inicijativa koje dolaze od lokalnih vlasti, mala preduzeća na Balkanu sve više preuzimaju vodeću ulogu u promoviranju ekoloških praksi. Jedan od popularnih trendova u posljednje vrijeme su “zero-waste” prodavnice koje se pojavljuju u većim gradovima. Ova preduzeća nude proizvode u rinfuzi, bez ambalaže, potičući ljude da donose vlastite posude i smanje količinu otpada koju generiraju.

Također, mnoga mala preduzeća počinju koristiti održive materijale u svojoj proizvodnji, od reciklirane plastike do prirodnih materijala poput lana i konoplje. Ovi poduzetnici ne samo da stvaraju zelene proizvode, već svojim primjerom inspiriraju druge da krenu istim putem.

Volonterske akcije i čišćenje prirode

Jedan od najvidljivijih znakova rastuće ekološke svijesti na Balkanu su volonterske akcije čišćenja. Inicijative poput čišćenja obala rijeka, parkova i šuma postale su redovne i privlače sve veći broj mladih ljudi. Sarajevo, kao jedan od vodećih gradova po ovim inicijativama, često organizira ovakve akcije, a i manji gradovi poput Trebinja i Mostara postaju sve aktivniji u ovim oblastima.

Zanimljivo je primijetiti da ove inicijative ne dolaze uvijek od ekoloških organizacija – često su to građani koji se spontano okupljaju putem društvenih mreža, pokazujući da solidarnost i briga za okoliš postaju dio svakodnevnog života.

Spasimo Unu

Udruženje Spasimo Unu

Regionalni poduhvat da se zaustavi gradnja hidroelektrane na rijeci Uni je pokazatelj da ipak građani mogu mnogo više zajedno. Podsjetimo, 19. augusta inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane.

Izazovi i prilike za budućnost

Ilustracija / Recycling

Unatoč pozitivnim trendovima, izazovi u području reciklaže i ekoloških praksi na Balkanu su i dalje prisutni. Nedostatak adekvatne infrastrukture, loša podrška vlasti i nedovoljno razvijena svijest u ruralnim područjima ostaju prepreke. Ipak, volja i inicijative koje dolaze iz lokalnih zajednica pokazuju da promjena dolazi odozdo.

Jedan od ključnih izazova ostaje motivacija vlasti da implementiraju dugoročne strategije za rješavanje problema otpada i zagađenja. Međutim, uz sve veću ekološku svijest građana, rast ekološki odgovornih preduzeća i porast popularnosti zelenih inicijativa, postoji optimizam da će regija krenuti ka održivijoj budućnosti.

Da li smo dovoljno osviješteni?

Ekološka svijest na Balkanu raste, a promjene dolaze kako od pojedinaca tako i od preduzeća. Inicijative za reciklažu, volonterske akcije čišćenja i ekološki osjetljiva mala preduzeća pokazuju da regija ima potencijal da postane lider u održivom razvoju. Uprkos izazovima, volja za promjenom je sve snažnija, a lokalne zajednice vode taj pokret ka boljem sutra.