Kako ekonomija Saudijske Arabije raste dok vješto izbjegavaju regionalne sukobe

featured image

6. sep 2024. 09:44

Ekonomija Saudijske Arabije napredovala je uprkos izraelskom ratu protiv Gaze i napadima Hutija u Crvenom moru, što sugerira da se napori kraljevstva da se distancira od regionalnih tenzija bukvalno isplate.

“Geopolitički događaji na Bliskom istoku do sada nisu imali veći uticaj na saudijsku ekonomiju”, navodi Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom najnovijem izvještaju objavljenom o ekonomiji kraljevstva.

U izvještaju se navodi da izvoz saudijske nafte ne ovisi o Crvenom moru, gdje su Huti koji podržavaju Iran gađali komercijalne brodove, u, kako kažu, solidarnosti s Palestincima u Gazi. Isto tako, turističke brojke u Saudijskoj Arabiji „ostaju jake“.

General view of Saudi Aramco's Ras Tanura oil refinery and oil terminal in Saudi Arabia May 21, 2018. Picture taken May 21, 2018. REUTERS/Ahmed Jadallah/

Uopšteno govoreći, MMF je dao ružičastu sliku ekonomije Saudijske Arabije, sa snažnim bankarskim sistemom, rastućim vlasništvom nad kućama i “robusnim” nenaftnim ekonomskim rastom.

Izvještaj naglašava razlike između ekonomija Zaljeva i ekonomija siromašnijih država poput Egipta, Libana i Jordana, čije su ionako slabe ekonomije pogođene izraelskim ratom.

Saudijska Arabija će izvještaj MMF-a shvatiti kao potvrdu da je uspješno manevrirala kako bi izbjegla uvlačenje u rat u Gazi.

Saudijska Arabija je postala glasnija u pozivu Izraelu da preduzme korake ka palestinskoj državi i zamrznula je razgovore o normalizaciji odnosa s Izraelom, ali je odustala od bilo kakvih daljnjih mjera u znak solidarnosti s Palestincima.

Saudijska Arabija je također izbjegla da se pridruži vojnoj kampanji SAD-a protiv svog nekadašnjeg neprijatelja, Huta koje podržava Iran, u Jemenu. Dok grupa vodi rat protiv komercijalnog brodarstva, Saudijska Arabija je ublažila bankarska ograničenja za njih i nastavila letove za Jemen.

Unatoč tenzijama oko Gaze koje su izazvale zabrinutost zbog regionalnog sukoba, Saudijska Arabija je bila fokusirana na ekonomski rast kao dio programa Vizija 2030. princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, osmišljenog da odvikne saudijsku ekonomiju od petrodolara.

Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman fist bumps U.S. President Joe Biden upon his arrival at Al Salman Palace, in Jeddah, Saudi Arabia, July 15, 2022. Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Program je urodio plodom. Krajem 2023. godine stopa nezaposlenosti u Saudijskoj Arabiji dostigla je historijski najniži nivo, uglavnom zbog rasta radnih mjesta u privatnom sektoru, saopćio je MMF.

Nenaftni BDP Saudijske Arabije dostigao je 3,8 posto u 2023. godini, što predstavlja usporavanje u odnosu na 2022. kada je dostigao 5,3 posto, ali je i dalje bio “robustan” zahvaljujući snažnim investicijama i privatnoj potrošnji.

Međutim, MMF je također primijetio da je Saudijska Arabija “ponovno kalibrirala” neke od svojih ambicioznijih megaprojekata. 

Kraljevstvo je moralo smanjiti Neom, megagradski projekat vrijedan 1,5 triliona dolara za koji organizatori tvrde da će na kraju biti 33 puta veći od New Yorka i uključivati ​​170 km pravolinijski grad.

Umjesto 1,5 miliona ljudi koji žive u gradu do 2030. godine, saudijski zvaničnici sada predviđaju manje od 300.000 stanovnika. U međuvremenu, samo 2,4 km grada trebalo bi da bude završeno do 2030. godine.

Soccer Football – Saudi King Cup – Final – Al Hilal v Al Nassr – King Abdullah Sport City, Jeddah, Saudi Arabia – June 1, 2024 Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman Al Saud is seen after the final REUTERS/Stringer

Prinčev program zavisi od prihoda od nafte. MMF procjenjuje da su Saudijskoj Arabiji potrebne cijene nafte od 96 dolara po barelu kako bi uravnotežila svoj budžet, otprilike 20 dolara manje nego što su sada.

Kraljevina je pokušala uravnotežiti svoje napore da podrži cijene nafte smanjenjem proizvodnje i pumpanjem sirove nafte prije nego što globalna potražnja za energijom dosegne vrhunac.

Procjena MMF-a da će prihodi od nafte u Saudijskoj Arabiji vjerovatno pasti brže nego što se ranije procjenjivalo i izazvaće zabrinutost među saudijskim zvaničnicima. Očekuje se da će prihodi porasti na 209 milijardi dolara u 2026, otprilike 26 posto BDP-a, prije nego što će 2029. opasti brže na 4,1 posto manje nego što se očekivalo ranije.