Ko su vodeći strani gosti u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu?

featured image

3. sep 2024. 17:30

Sve zemlje regije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu hvale se uspješnom turstičkom sezonom i rekordnom posjećenošću turista. Ukoliko isključimo ljeto i tradicionalno popularne primorske gradove, očekivano, glavni gradovi izazivaju najveću pažnju inozemnih gostiju. Kako je izvijestila Turistička zajednica Kantona Sarajevo, glavni grad BiH privukao je u prvoj polovini godine 30,7 posto više stranih gostiju u odnosu na isti obračunski period prošle godine. Porast noćenja iznosio je 31,1 posto, a što se strukture gostiju tiče, Sarajevo su najčešće posjećivali turisti iz Saudijske Arabije, Turske, UAE ali i susjednih zemalja: Hrvatske, Srbije, Slovenije. Nije zanemariv broj ni turista koji su u Sarajevo pristigli iz Njemačke, Kine, Velike Britanije i SAD-a.

U Zagrebu su Amerikanci vodeći gosti i po dolascima i po noćenjima. Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) u glavnom gradu Hrvatske je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 13 posto više dolazaka te osam posto više noćenja u poređenju s istim periodom prošle godine. U brojkama 601.065 dolazaka i 1.186.664 noćenja. Odmah iza Amerikanaca, najbrojniji i u dolascima i noćenjima su gosti iz Njemačke, Italije, Srbije te Južne Koreje i Velike Britanije.

Trend rasta dolazaka stranih gostiju bilježi i gravni grad Srbije Beograd. Kako su izvjestili iz Turističke organizacije Beograda (TOB), Beograd je do kraja jula posjetilo 831.039 turista (i domaćih i straih), što predstavlja rast od 13 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine. Većina (722.756 gostiju) ove godine su bili strani gosti. Beograd je prema posljednjim podacima najviše domaćin gostima iz Turske kojih je ove godine bilo 107.095, zatim Rusima 65.759, a potom i Kinezima 49.883. U Srbiju u nemalom broju dolaze i turisti iz Hrvatske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, koji zauzimaju ljestvicu nakon top tri mjesta. Također, primijetan je i sve veći broj dolazaka turista iz Amerike, Italije, Španije kao i Velike Britanije.