Najžešći napad na Zapadnoj obali, sve je izmaklo kontroli, upitan je opstanak Palestinaca

featured image

28. aug 2024. 13:27

Izrael je u srijedu pokrenuo veliku vojnu ofanzivu na okupiranoj Zapadnoj obali, napadaju najmanje tri grada sa kopna i iz zraka. 

Udari dronova pogodili su Dženin, Tulkarm i Tubas dok su vojnici otvorili vatru na Palestince na terenu, ubivši najmanje devet ljudi, uključujući sedam u Tubasu i dvoje u Dženinu, prema palestinskom ministarstvu zdravlja. 

Napad je počeo nešto iza ponoći po lokalnom vremenu (21:00 GMT) nakon što su tajni izraelski vojnici ušli u izbjeglički kamp Jenin i izbjeglički kamp Nur Shams u Tulkarmu. 

U Tubas su izraelske trupe stigle vojnim helikopterima i tamo predvodile napad, posebno na izbjeglički kamp Far'a, navode izraelski i palestinski mediji. 

Prema svjedocima i Palestinskom Crvenom polumjesecu, veliki broj izraelskih snaga izvršio je prepad u kampove i opkolio bolnice, sprječavajući bolničare da dođu do njih. 

Službenik hitne pomoći iz grada rekao je da su izraelske snage izvršile raciju u stanici hitne pomoći u izbjegličkom kampu Far'a i nakratko držale bolničare ispred.

Israeli military vehicles take part in a raid, as an ambulance manoeuvres between them, in Tulkarm, in the Israeli-occupied West Bank, August 22, 2024. REUTERS/Raneen Sawafta

Adnan Ghoneimi je rekao da su izraelski vojnici natjerali medicinske timove da napuste stanicu i poredali ih uza zid dok su pretraživali ustanovu. 

Bolničari u gradu bili su blokirani da dođu do kampa otkako je racija počela u ponoć, dodao je on. 

Opsada je nametnuta sva tri grada – Jenin, Tulkarm i Tubas – na sjevernoj Zapadnoj obali, odsjecajući ih od ostatka palestinske teritorije. 

Shatha Sabagh, stanovnica logora Dženin, opisala je raciju kao najveću koju je vidjela u posljednjih nekoliko godina. 

“Broj vojnih vozila koja jurišaju na Dženin je veoma velik”, rekla je ona za MEE.

“Tri glavne bolnice su opkoljene, a sve ulice koje vode prema gradu su zatvorene zemljanim barijerama. Dugo nismo bili svjedoci ovako obimnog upada, a čini se da će trajati nekoliko dana.”

Izraelski vojnici zauzeli su položaj u nekoliko zgrada u gradu i rasporedili snajpere na krovove, pucajući na svakoga ko se kreće ispred njih, dodala je.

U međuvremenu, grad je paralizovan, a radnici i studenti su primorani da ostanu u zatvorenom prostoru. Stanovnici također nisu bili u mogućnosti da pokopaju ubijene u napadu do sada usred opsade koju je nametnula vojska, navodi Sabagh. 

Mourners carry the body of a 40-year-old Palestinian who was killed during an Israeli settlers’ attack, during his funeral near Bethlehem in the Israeli-occupied West Bank August 27, 2024. REUTERS/Mussa Qawasma

Khaled Sobh iz logora Far'a opisao je sličnu scenu tamo. 

“Situacija u kampu je katastrofalna i upad je najveći koji sam ikada vidio”, rekao je za MEE.

“Kolima hitne pomoći je zabranjeno kretanje. Ranjenici su krijumčareni u bolnice zbog svih ovih zatvaranja.”

Prema Sobhu, izraelske snage su “brutalno” napadale kuće i koristile stanovnike kao živi štit. Rekao je da je najmanje jedna porodica korištena kao pokriće za vojnike kada su se preselili na krov svoje kuće da se tamo smjeste.

Goneimi je potvrdio da je izraelski dron bombardovao kamp u zoru, ubivši četiri osobe. 

Ekipe Hitne pomoći uspjele su stići na područje nekoliko sati kasnije i šokirane su udarom.   

U kampu Nur Shams u blizini Tulkarma, očevidac Bayan Mansour rekao je da su vojnici počeli terorizirati stanovnike i opsjedati dvije glavne bolnice čim su stigli poslije ponoći.   

“Rad i kretanje vozila i vojnika dokazuju da se oni pripremaju da ostanu na duži vremenski period”, rekao je Mansour za MEE.

“Sukobi nisu jenjavali i povremeno čujemo zvukove eksplozivnih naprava koje eksplodiraju”, dodala je ona.

U sva tri grada prijavljen je veliki broj vojnih buldožera koji su rušili puteve i uništavali kritičnu električnu i vodovodnu infrastrukturu.

Palestinians assess damage at the site of a drone strike in Nur Shams refugee camp in Tulkarm in the Israeli-occupied West Bank, August 27, 2024. REUTERS/Mohammed Torokman

Najveći napad od Druge intifade 

Izraelska vojska je saopćila da izvodi veliku “kontraterorističku” operaciju u Dženinu i Tulkarmu, ne objašnjavajući dalje.

Vojni izvori rekli su za Times of Israel da se očekuje da će napad trajati nekoliko dana. Izraelski Kanal 12 navodi da su četiri bataljona uključena u ofanzivu, uključujući kopnene trupe i zračne snage. 

U međuvremenu, javni emiter Kan News izvijestio je da je napad najveći koji je izvela izraelska vojska od napada “Odbrambeni štit” 2002. godine na vrhuncu Druge intifade.

Ubrzo nakon početka racije, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pozvao je na “privremenu evakuaciju” Palestinaca iz dijelova okupirane Zapadne obale.  

Katz je rekao da vojska “intenzivno” radi u izbjegličkim kampovima u Jeninu i Tulkarmu kako bi “spriječila islamsko-iransku terorističku infrastrukturu” za koju tvrdi da tamo postoji.

“Moramo se nositi s prijetnjom kao što se bavimo terorističkom infrastrukturom u Gazi, uključujući privremenu evakuaciju palestinskih stanovnika”, dodao je Katz.

“Ovo je rat za sve i moramo ga dobiti.”

U međuvremenu, palestinske naoružane grupe u ciljanim gradovima, uključujući lokalne ogranke Hamas, Islamski džihad i Fatah, saopćile su da se njihovi pripadnici sukobljavaju s izraelskom vojskom, uključujući detoniranje eksplozivnih naprava protiv vojnika.

Novosti Israel Hayom opisao je borbe u kampovima između vojnika i Palestinaca kao “teške i teške”. 

Tulkarmski ogranak Islamskog džihada preuzeo je odgovornost za napad na izraelski vojni buldožer upotrebom bombe pored puta. 

Snimci lokalnih medija pokazuju kako izraelske snage evakuiraju oštećeni buldožer iz grada.

Islamski džihad je također tvrdio da je pogodio snajpere u Tulkarmu tokom razmjene vatre i rekao da su njegovi borci oborili izraelski dron. 

Nije bilo neposrednih izvještaja o izraelskim žrtvama.

Palestinians clear rubble, as they inspect the damage, following an Israeli military raid, in Tulkarm, in the Israeli-occupied West Bank, August 22, 2024. REUTERS/Raneen Sawafta

Bolnice opkoljene

Vladina bolnica Dženin, poznata i kao bolnica Khalil Suleiman, ostaje pod izraelskom opsadom skoro 12 sati nakon napada na grad na Zapadnoj obali, rekao je direktor bolnice za MEE.

Dr Wissam Abu Bakr rekao je da izraelska vojna vozila okružuju bolnicu, sprečavajući ljude da slobodno uđu i izađu. 

“Kola hitne pomoći koja su prevezla nekoliko nastradalih iz grada podvrgnuta su pažljivoj inspekciji dok su pokušavali da uđu u bolnicu, dok su vojnici pretraživali lične karte nekih od onih koji su zarobljeni u bolnici prije nego što su im dozvolili da je napuste nakon nekoliko sati”, rekao je Abu Bakr .

Snajperske jedinice su također raspoređene u zgradama u blizini bolnice i s pogledom na bolnicu, dodao je, ograničavajući kretanje štićenika.  

U kampu Far'a, rekao je Ghoneimi, zbog zatvaranja puteva koji vode do kampa, bolničari su bili primorani da krenu neravnim putem kako bi prevezli mrtve i ranjene. 

Neki stanovnici bili su primorani da sjeku drveće u blizini svojih domova kako bi vozila hitne pomoći mogla voziti kroz uske uličice.  

Kad god bi medicinski timovi pokušali doći do ulaza u logor, vojnici su im prijetili da će ih upucati, rekao je Ghoneimi. 

“Ako dobijemo bilo kakav poziv u vezi s hitnim slučajevima unutar kampa, bolničari pokušavaju da se pozabave njima na terenu, a ako im je potreban transport do bolnice, hitna pomoć pokušava doći do njega preko neravnih zemljanih puteva kojima je potrebno duže da prođu.” 

Goneimi je rekao za MEE da je bombardovanje kampa bilo “najnasilnije zračno bombardovanje” koje je doživio.

„Jedan od šehida je bio bez lobanje, ramena i mozga kao da se istopio tokom bombardovanja“, rekao je on.