Zemlje koje isporučuju gorivo u Izrael mogle bi biti saučesnici u ratnim zločinima, kažu stručnjaci

featured image

22. aug 2024. 12:23

Novo istraživanje otkriva da je skoro polovina izvoza sirove nafte u Izrael isporučena nakon presude Međunarodnog suda pravde u januaru.

Pravni stručnjaci upozorili su da bi zemlje odgovorne za isporuke nafte i goriva u Izrael mogle biti saučesnice u ratnim zločinima koje počinjenih u Gazi.

Novo istraživanje koje je naručila neprofitna organizacija Oil Change International (OCI) otkrilo je „stalnu i proširenu opskrbu naftom koja podstiče tekući genocid u Izraelu“, sa sve većim brojem zemalja koje su potpisnice Konvencije o genocidu i Ženevskih konvencija odgovornih za isporuke sirove i rafiniranih naftnih derivata od oktobra.

A man holds the Palestinian flag next to Israeli military vehicles during a raid in Tulkarm, in the Israeli-occupied West Bank, August 22, 2024. REUTERS/Raneen Sawafta

Izrael se uvelike oslanja na ove pošiljke za pogon svojih borbenih aviona, tenkova i vojnih vozila u napadu na Gazu, ali i za gorivo buldožerima koji se koriste za rušenje palestinskih domova na Zapadnoj obali.

Istraživači OCI-ja, koji su pratili 65 pošiljki nafte i goriva u Izrael između 21. oktobra prošle godine i 12. jula, otkrili su da su ove zemlje zajedno isporučile Izraelu 4,1 miliona tona sirove nafte od početka rata u Gazi, piše MEE.

Gotovo polovina izvoza isporučena je od odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) u januaru kojom je Izraelu naloženo da zaustavi genocidne radnje u Gazi i upozoreno da njegovi saveznici riskiraju da se suoče s optužbama za “saučesništvo u genocidu” ako nastave podržavati zemlju.

U savjetodavnom mišljenju suda o legalnosti prisustva Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama, koje je izdao u julu, također se zaključuje da su sve države “u obavezi da ne pružaju pomoć” u održavanju izraelske okupacije.

Istraživanje je pokazalo da je skoro 80 posto američkog izvoza mlaznog goriva, dizela i drugih rafiniranih naftnih derivata u Izrael isporučeno nakon presude ICJ-a.

Dok je Azerbejdžan i dalje vodeći dobavljač sirove nafte u Izraelu, Italija , Albanija i Grčka su takođe isporučivale nerafinisanu naftu u zemlju nakon presude.

Izvještaj je također utvrdio povećanje afričkih zaliha. Gabon je i dalje glavni dobavljač sirove nafte za Izrael, ali pošiljke sada stižu i iz Nigerije i Konga.

A view of an Iron Dome anti-missile battery on an Israeli warship off the shore of Haifa, amid heightened hostilities between Hezbollah and Israel, northern Israel, August 1, 2024. REUTERS/Ammar Awad

U međuvremenu, Brazil je odgovoran za 9 posto pošiljki sirove nafte u Izrael od 7. oktobra, a također je u aprilu poslao tanker goriva u Izrael. 

U izvještaju se navodi da bi brazilski predsjednik Ignacio Lula da Silva, koji je oštro kritikovao izraelske akcije u Gazi, mogao potaknuti prekid vatre uvođenjem naftnog embarga.

Analiza OCI-ja je također istakla ulogu korporacija u isporuci goriva Izraelu od donošenja presude, otkrivajući da bi samo šest velikih međunarodnih kompanija za proizvodnju fosilnih goriva – BP, Chevron, Eni, ExxonMobil, Shell i TotalEnergies – moglo biti odgovorno za 35 posto sirove nafte isporučuje se Izraelu od oktobra.