Kako su arapski režimi izdali Palestince i zašto? Moglo bi im se vratiti kao bumerang

Aktuelnosti Vedran Drljević 14. aug 2024. 14:29 > 14. aug 2024. 14:30
featured image

14. aug 2024. 14:29 > 14. aug 2024. 14:30

Početkom augusta, dženaza-namaz za Ismaila Hanija privukla je hiljade ljudi u džamiju imama Muhameda ibn Abd al-Wahhaba u Dohi da oda počast ubijenom vođi palestinskog Hamasa.

Među njima je bilo desetine izaslanika iz cijelog arapskog i muslimanskog svijeta koji su otputovali u Katar kako bi izrazili svoju solidarnost sa palestinskim narodom usred izraelskog rata u Gazi koji je zapalio veći dio regije.

Sa sahrane su odsutni bili predstavnici vlada Jordana , Saudijske ArabijeUjedinjenih Arapskih EmirataBahreinaEgipta i Maroka .

Uprkos njihovim kritičnim razlikama u politici, slične prilike u prošlosti, kao što je bila sahrana palestinskog vođe Yassera Arafata, okupile su arapske lidere u simboličnom prikazu jedinstva i kolektivne žalosti.

Uz sve svoje očigledne kontradiktornosti, arapske države su ranije smatrale potrebnim da obrate pažnju na pitanje oslobođenja Palestine u očima svog stanovništva, iako češće riječima nego djelima.

Međutim, od njihovog nasilnog gušenja arapskih ustanaka , autoritarni režimi više ne trebaju legitimizirati svoju vlast kroz deklariranu podršku Palestini. Oni sada imaju odriješene ruke da sprovode duboko nepopularne politike, uključujući normalizaciju odnosa sa Izraelom.

Hamas chief Khaled Meshaal hugs senior Hamas leader Ismail Haniyeh before leaving Gaza Strip December 10, 2012. REUTERS/Ahmed Jadallah/File Photo

Dakle, izostanci u Dohi su samo najnoviji primjer promjene stila i sadržaja ovih režima stvarani više od jedne decenije i koja je postala izraženija od 7. oktobra.

Zaista, nekoliko arapskih država ponudilo je Izraelu značajnu podršku otkako je pokrenuo napad na Gazu. Ovo je dovelo u fokus regionalnu sliku o tome kako su ove države uvrštene u američko-izraelski sigurnosni poredak.

Neki su otišli toliko daleko da su mobilizirali svoje vojne kapacitete da presretnu uzvratne udare Irana i regionalnih milicija i preusmjerili robu kroz alternativne trgovačke rute kao odgovor na blokadu Crvenog mora protiv izraelskog brodarstva.

Sa svoje strane, Egipat je vjerno patrolirao svojom granicom s Gazom u bliskoj koordinaciji s Izraelom, dodatno pogoršavajući humanitarnu katastrofu bez presedana koja se odvija u opkoljenom pojasu.   

U prethodnim erama, prizor arapskih režima koji djeluju u otvorenom savezu sa Izraelom bio bi nezamisliv. Ovo postavlja pitanja o tome kako je takva realnost nastala i kakav će uticaj sadašnji rat imati na ove saveze u budućnosti.

Smoke rises from an Israeli air strike in Rafah as seen from Khan Younis, in the southern Gaza strip July 29, 2024. REUTERS/Mohammed Salem

Palestinski izuzetak

Historijski gledano, pitanje Palestine nudilo je zgodnu polugu arapskim autoritarnim vladarima da uspostave svoj legitimitet s jedne strane i kanaliziraju narodno nezadovoljstvo s druge strane.

Od 1950-ih pa nadalje, palestinsko oslobođenje činilo je ključnu komponentu modernog arapskog nacionalnog identiteta. Bio je u središtu arapskog nacionalističkog projekta predsjednika Gamala Abdela Nasera u Egiptu i platforme Baath stranke dok je došla na vlast u Siriji i Iraku.

Zaljevski monarsi često su podizali zastavu Palestine kako bi uspostavili vlastiti postkolonijalni legitimitet, poboljšali svoj regionalni profil i izazvali pristanak svog stanovništva.

Režimi koji su bili ozloglašeni i netolerantni prema narodnoj mobilizaciji napravili su iznimke za Palestinu.

Oni su omogućili procvat masovnih protesta, osnivanja nevladinih organizacija i misija pomoći, te popularnih kulturnih izraza podrške Palestincima, čak iako ne pokazuju toleranciju prema sličnim aktivnostima na domaćem političkom frontu.

Politolozi su dugo teoretizirali da se “autoritarna izdržljivost” ovih režima dijelom duguje njihovoj sposobnosti da odvrate narodno nezadovoljstvo. U ovom slučaju, Palestina je često služila kao koristan ventil za otpuštanje unutrašnjeg pritiska.

Čak i kada su države poput Egipta i Jordana potpisale mirovne sporazume s Izraelom, njihovi vladari su ipak osjećali potrebu da nastave svoje retoričke pozive za oslobođenje Palestine.

Poduzeli su snažne (mada uglavnom simbolične) mjere kao odgovor na široko rasprostranjeni bijes zbog cionističkog kolonijalnog nasilja, uključujući periodično prekidanje diplomatskih odnosa i ozbiljno ograničavanje ekonomske i kulturne razmjene s Izraelom.

Ono što je nekada bila pouzdana formula u potpunosti je poništeno arapskim ustancima i njihovim posljedicama.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu visits Israeli soldiers in Rafah, in the southern Gaza Strip, in this handout picture from July 18, 2024. Avi Ohayon/GPO/Handout via Reuters

U svjetlu narodnih protesta koji su izbili 2010. i doveli do slabljenja ili potpunog kolapsa brojnih režima, kontrarevolucionarni val zahvatio je regiju. Izložen je bio vojnom udaru 2013. koji je srušio slabu demokratsku tranziciju u Egiptu i postavio Abdela Fataha el-Sisija kao autokratskog vladara najveće arapske države.

Tunis je također bio svjedok naglog kraja svoje tranzicije kada je predsjednik Kais Saied raspustio izabrani parlament i suspendovao ustav 2021. godine.

U međuvremenu, postautoritarne tranzicije u JemenuLibiji i Sudanu zaglibili su u razornim građanskim ratovima koje su sponzorisale regionalne sile. U isto vrijeme, masovne proteste u Bahreinu ugušile su snage koje su poslali njegovi susjedi iz Zaljeva. Sukobi su bili i u Siriji, uz strane intervencije, što je dovelo do uništenja i izolacije zemlje.

Moralni bankrot

Arapski ustanci su, između ostalog, dokazali da u prethodnim decenijama Palestina nije bila samo smetnja za arapska društva. Umjesto toga, to je bilo mjesto masovnog političkog obrazovanja samo po sebi, mjesto u kojem su se stvarali alternativni politički narativi i identiteti u suprotnosti s onima koje su promovisali vladari.

Borba za Palestinu razotkrila je strukturalne slabosti i moralni bankrot arapskih režima koji su omogućili uspjeh i ekspanziju cionističkog projekta u njihovoj sredini, dok su mu se oni neprestano približavali u smislu svog strateškog prestrojavanja.

Shodno tome, uticaj izraelskog rata u Palestini na širu regiju ne može se odvojiti od širih političkih i socioekonomskih dešavanja u protekloj deceniji.
 
Ovo doba je u velikoj mjeri definirano agresivnim pokušajima rekonsolidacije autoritarnog regionalnog poretka, uglavnom u režiji vlada Saudijske Arabije i UAE.

Palestinians gather to receive food cooked by a charity kitchen, amid shortages of aid supplies, after Israeli forces launched a ground and air operation in the eastern part of Rafah, as the ongoing conflict between Israel and Hamas continues, in Rafah, in the southern Gaza Strip May 8, 2024. REUTERS/Hatem Khaled

Zajedno sa raspoređivanjem svojih vojnih i posredničkih snaga, oni su također preuzeli veliki dio ekonomskog tereta kako bi stabilizirali posrnule države i okrenuli stranicu masovne mobilizacije potaknute narodnim nemirima koji su obilježili prethodni period.

Čineći to, ove potencijalne regionalne sile blisko su koordinirale sa uzastopnim američkim administracijama koje su težile za “stabilnošću” u vidu jačanja represivnih diktatura i ostavljanja regiona u pouzdanim rukama dok su SAD nastojale da se ponovo potvrde na drugim mestima, uglavnom u svojim stalnim rivalstvima sa Rusijom i Kinom.
 
Nova vladajuća pogodba u velikom dijelu arapskog regiona je nasilna, prisilna moć, što se vidi kroz masovno zatvaranje političkih protivnika, utišavanje neslaganja, pooštravanje kontrole nad medijima i sekuritizaciju društva.

Ne moraju više da govore o pitanju Palestine, ovi režimi su se sve više približavali američko-izraelskoj viziji regionalne sigurnosti koja bi uključila brojne države u borbu protiv Irana i njegovih saveznika.

Ključni rezultat ovog procesa bio je takozvani Abrahamov sporazum , koji je normalizirao odnose između Izraela i nekoliko arapskih država.

Kako su se jedan za drugim režimi redali kako bi prigrlili naseljeničku koloniju, svima je postalo jasno da tradicionalna arapska pozicija neće dovesti do normalizacije.

Students demonstrate to show support to Palestinians in the Gaza Strip at the campus of Sanaa University in Sanaa, Yemen August 14, 2024. REUTERS/Khaled Abdullah

Drhtavo tlo

Nakon dogovora Donalda Trumpa o normalizaciji sa UAE, Bahreinom, Marokom i Sudanom, administracija američkog predsjednika Joea Bidena vjerovala je da bi Izraelu mogla donijeti najveću nagradu od svih: normalizaciju sa Saudijskom Arabijom, koja je bila spremna za početak novih politika. Bila je to vizija Bliskog istoka u kojoj će Izrael i Saudijska Arabija biti vojno i ekonomski osnaženi da zajedno dominiraju regionom u doglednoj budućnosti.

U govoru izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošlog septembra vidimo kako se hvalilo “koridorom mira i prosperiteta” koji povezuje Aziju i Evropu, od UAE do Izraela.

Sličan pokušaj da se podupre Saudijska Arabija i Iran kao dvojne sile u regionu tokom 1970-ih propao je padom šaha tokom Iranske revolucije 1979. godine. Čini se da je ova najnovija verzija politike izgrađena na još klimavijim osnovama.

Ipak, do početka prošlog oktobra, pitanje Palestine je bilo potpuno očišćeno od arapske politike.

Milioni Palestinaca u suštini su bili osuđeni da izdrže bijedu života u koncentracionom logoru Gaze ili aparthejd i podjelu etničkog čišćenja Zapadne obale i Jerusalema, dok generacije izbjeglica nisu vidjele kraj svom prisilnom egzilu.
 
Događaji od 7. oktobra i užasni rat koji je uslijedio primorali su Palestinu da se vrati na vrh regionalne agende, na veliku frustraciju SAD-a, Izraela i njihovih arapskih partnera.

Izdaja

Arapske države koje su dobro odigrale svoju ulogu pružajući Izraelu ključnu vojnu i ekonomsku podršku sada se suočavaju sa daleko većim izazovom u svojoj borbi za unutrašnji legitimitet nego prije ovog rata.

Nedavni događaji su ponovo otvorili pitanja koja su dugo bila zakopana u vezi sa izgledima za narodnu mobilizaciju, na koja su autokrate u regionu odgovorile sa još većom represijom.

Krajem oktobra, rijedak i pažljivo vođen protestni marš u Kairu u znak podrške Palestincima prekinuo se.

Sisijev režim od tada nije dozvolio održavanje bilo kakvih protesta.

U nekoliko zaljevskih država, mahanje palestinskim zastavama i nošenje kefija strogo su zabranjeni. Saudijska policija u Meki je ugušila čak i molitve koje se upućuju u znak podrške Palestincima .

Činjenica je da jaz između arapskih vladara i njihovog stanovništva nikada nije bio veći , što je situacija koja je očigledno neodrživa na duži rok.

Uprkos svim raspravama o liberalnom poretku koji je narušen nepokolebljivom podrškom Zapada izraelskom napadau na Gazu i Zapadnu obalu, treba napomenuti da je ovaj trenutak razotkrio i arapske režime.

Ako liberalni poredak bude uzdrman do svoje srži na globalnom nivou, on će imati ogromne odjeke u regionu, posebno kako se društveno-ekonomski uslovi pogoršavaju , povećavajući osećaj frustracije i izdaje.

Palestinian children stand at the site of an Israeli strike on a house, amid the Israel-Hamas conflict, in Maghazi refugee camp in the central Gaza Strip, August 14, 2024. REUTERS/Ramadan Abed

Trenutak koji definira generaciju

Ovaj trenutak je također iznio na površinu pitanja koja se tiču ​​uloge koju su pokreti otpora spremni da igraju u budućnosti regiona.

Arapski režimi koji su godinama radili na tome da nametnu duboko sektašku viziju regionalne politike, sada su u nedoumici kako da se suprotstave novostečenoj popularnosti ovih grupa.

Libanonski Hlezbolah i jemenski Ensarulllah smatraju se jedinim regionalnim akterima koji su spremni da izazovu vojnu agresiju Izraela.

Ali čak i ako Saudijska Arabija bude slijedila svoje planove za normalizaciju, ona bi se udružila sa znatno oslabljenom izraelskom državom čija su navodna vojna nepobjedivost i diplomatska nekažnjivost pretrpjeli poraze bez presedana. U međuvremenu, SAD će naići na daleko veći otpor nadgledajući ovaj savez nakon njegove ključne uloge u naoružavanju Izraela i štiteći ga od odgovornosti.

Štoviše, imajući u vidu historijski nezapamćenu smrt i razaranja koja su se dogodila u Gazi u proteklih 10 mjeseci, Palestina neće nestati iz kolektivne svijesti regiona, čak i ako je izbrisana iz saudijskih udžbenika.

Pitanja koja se tiču ​​obnove i preseljenja, kao i pitanja političkog upravljanja i staranja o potrebama preživjelih, zahtijevat će pažnju stanovništva širom regije.
 
Najvažnije je, međutim, da je ovo trenutak koji određuje generaciju i neće biti zaboravljen.

Dok su prošli ustanci i njihovi uzroci možda bili zakopani pod teretom nasilnih gušenja, građanskih ratova i autoritarnog oživljavanja, današnja arapska omladina svjedoci su ovog rata i uloge njihovih vladajućih elita u njemu.

To će sigurno dati informaciju o njihovim osnovnim uvjerenjima i političkim izborima u godinama koje dolaze, piše MEE.