Da li će se Kamala Harris zauzeti za Gazu, ili će se nastaviti kontinuirana podrška Izraelu?

featured image

27. jul 2024. 11:54

Najava američkog predsjednika Joea Bidena da će odustati od predsjedničke utrke potaknula je potpredsjednicu Kamalu Haris u natjecanje kao demokratskog kandidata kako bi parirala bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu.

Neki progresivni aktivisti ukazali su na njenu mekšu retoriku podrške Izraelu  i njenu odluku da ne bude prisutna obraćanju izraelskog premijera Netanyahua Kongresu kao znak da bi ona mogla biti više podstaknuta propalestinskim zahtjevima da Izrael prihvati prekid vatre i da SAD prekinu prodaju oružja Izraelu. 

REUTERS/Nathan Howard

Međutim, bivši američki zvaničnici pod demokratskom administracijom rekli su da će s obzirom na njenu ulogu zamjenika predsjednika Bidena – njena kampanja za predsjednika već reklamirana kao nastavak Bajdenovog naslijeđa – Haris vjerovatno zadržati postojeći status quo kada dolazi do spoljne politike.

“Ona je možda energičniji igrač, ali jednu stvar ne biste trebali očekivati ​​- bilo kakve trenutne velike promjene u suštini Bajdenove vanjske politike”, rekao je Aaron David Miller, bivši pregovarač za Bliski istok za demokratsku i republikansku administraciju, u intervjuu za Reuters .

Dublji pogled na Harisovu političku karijeru daje sliku političara koji jaše na talasima popularnih struja u zemlji, umjesto da ima jedinstvenu političku viziju. Ovaj nedostatak vizije nigdje nije oštriji nego u njenim komentarima o Bliskom istoku.

REUTERS/Mohammed Salem

Uporno pro-izraelski sa blažim tonom o Gazi

Haris je već pokazala da će, ako bude predsjednica, zauzeti značajno drugačiji ton o izraelsko-palestinskom sukobu od predsjednika Joea Bidena, samoproglašenog cioniste. Od početka izraelskog rata u Gazi, Biden je poricao broj palestinskih poginulih, plasirao neprovjerene izvještaje da su bebama u Izraelu “odrubili glave Hamasovi borci”, i dao nekoliko drugih izjava koje nekritički prihvataju izraelski državni narativ o sukobu.

Potpredsjednik je uglavnom ostao blizak Bajdenovom pristupu Izraelu. Ali u martu je održala govor u kojem je kritikovala izraelsko ometanje protoka humanitarne pomoći u Gazu.

“S obzirom na ogromne razmjere patnje u Gazi, mora doći do momentalnog prekida vatre”, rekao je Harris, zastajući na trenutak da prikupi veliki aplauz prije nego što ublaži očekivanja i dodao: “barem sljedećih šest sedmica”.

Veliki dio Demokratske stranke sudjelovao je u propalestinskim protestima u SAD-u, u kojima su pozivali na trajni prekid vatre u Gazi. Nije jasno koja je bila namjera pauze u njenoj rečenici, ali pokazuje da je Haris svjesna gdje su glasači kada je u pitanju rat u Gazi.

James Zogby, predsjednik Arapsko-američkog instituta, rekao je za Wall Street Journal da je razgovarao s Haris u oktobru i da je ona pokazala “daleko veću empatiju” od Bidena, koji je odbacio propalestinske glasove.

Ali retorika nije jednaka promjeni politike, i uprkos ogromnom naletu propalestinskog sentimenta među glasačima Demokratske stranke, Harris nije dala nikakve javne sugestije da bi ona bila pod uticajem tog osjećaja.

Sa druge strane, Haris i njeni bliski saveznici nagovjestili su da će ona ostati nepokolebljiva podrška Izraelu.

Dana 24. jula, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu govorio američkom Kongresu, Doug Emhoff, Harrisov suprug, govorio je u Zoom pozivu koji su organizovali Jevrejsko demokratsko vijeće Amerike (JDCA) i “Jevrejke za Kamalu”.

REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

“Dozvolite mi da samo pojasnim: potpredsjednica je bila i bit će snažan pristalica Izraela kao sigurne demokratske i jevrejske države, i uvijek će osigurati da se Izrael može braniti, tačka. Jer to je Kamala Haris”, rekao je Emhoff.

Na tom pozivu bila je izvršna direktorica JDCA Hailey Soifer, koja je prethodno bila Harisova savjetnica za nacionalnu sigurnost dok je potpredsjednik bio senator u Kaliforniji.

‘Više Aipac nego J Street’

Harisov svjetonazor Izraela također se može povezati s većom pričom o megadonatorima i posebnim interesnim grupama u američkoj izbornoj politici.

Nju je kao demokratskog kandidata za predsjednika podržala J Street, liberalna cionistička lobistička grupa koja se protivi Američko-izraelskom komitetu za javne poslove, najvećoj pro-izraelskoj lobističkoj grupi u SAD-u.

Istovremeno, zadržala je odnose s Aipac-om i sastala se s vodstvom Aipaca 2019. godine, u vrijeme kada su glavni demokratski favoriti na primarnim izborima odlučili da se drže podalje od proizraelske grupe.

Harrisa je također podržala Demokratska većina za Izrael, još jedna velika proizraelska lobistička grupa koja je napala progresivne zakonodavce jer ne podržavaju dovoljno Izrael.

Ove veze s Aipac-om i DMFI-jem dolaze kada su dvije lobističke grupe bile optužene od strane naprednjaka da “ubrzavaju desničarsku promjenu” u Izraelu.

Čak je i ranije opisivana kao “više Aipac nego J Street” u smislu njenog glasačkog rekorda u Izraelu. Na primjer, 2017. na svom prvom glasanju za vanjsku politiku kao američki senator, glasala je za kritiku odbijanja bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame da uloži veto na rezoluciju UN-a koja je osuđivala izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ona se 2017. sastala s izraelskim Netanyahuom sedmicu prije nego što je 10 drugih demokratskih senatora napisalo pismo u kojem zahtijevaju od izraelskog lidera da zaustavi rušenje palestinskog sela na Zapadnoj obali.

REUTERS/Craig Hudson

Kao jedan od najjasnijih znakova koji ukazuju na činjenicu da će ona nastaviti status quo u Izraelu, uključujući održavanje vojne pomoći, jedan Harrisov zvaničnik je rekao za Jewish Insider da je “potpredsjednica imala nepokolebljivu posvećenost sigurnosti Izraela. To ostaje istina i danas “.

“Od 7. oktobra, ona je bila duboko angažirana s izraelskim zvaničnicima kao dio podrške naše administracije Izraelu jer radi na eliminaciji prijetnje Hamasa,” rekao je pomoćnik.

Vanjskopolitički nedostaci

Iako ostaju pitanja o tome kakav će pristup Haris zauzeti američko-izraelskim odnosima i pristupu nevolji Palestinaca, još manje se razumije šta su njeni lični stavovi o drugim pitanjima na Bliskom istoku.

Kada je većina demokrata postajala sve kritičnija prema Saudijskoj Arabiji nakon ubistva kolumniste i američkog stanovnika Jamala Khashoggija, Haris se pridružio zahtjevima za pitanja administracije Donalda Trumpa.

Ona je također postala pouzdano glasanje u Senatu o rezolucijama koje imaju za cilj okončanje američke podrške ratu u Jemenu koji vode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Međutim, u vrijeme kada je Bidenova administracija došla na dužnost, ton demokrata prema Saudijskoj Arabiji se promijenio jer je Bajden pokušao osigurati sporazum o normalizaciji između Rijada i Izraela.

Bidenova administracija je također pokušala ponovo ući u pregovore da se vrati iranskom nuklearnom sporazumu koji je Trump napustio 2018. Međutim, razgovori su zaustavljeni od prošle godine i malo je vjerovatno da će nikuda ići do kraja Bidenovog mandata.

Harris je podržavao iranski nuklearni sporazum i kritizirao je Trumpovo povlačenje, ali nije jasno kakav bi bio njen pristup tom pitanju.

Nacrt platforme Demokratske stranke za 2024. koji je vidio Middle East Eye takođe ne pomaže u pružanju mnogo odgovora, s tim da platforma uglavnom navodi navodna postignuća Bidenove administracije dok je napadala Trumpa.

Nakon sastanka s Netanyahuom u četvrtak, Haris je rekla da “neće šutjeti” o patnjama koje se dešavaju u Gazi, dok je u istom obraćanju naglasila da Izrael ima svako “pravo da se brani” od Hamasa.

Riječi ističu da Haris ili još uvijek formulira vlastiti put naprijed u vanjskoj politici, ili će nastaviti put Bidena i unaprijed utvrđenih smjernica Demokratske stranke o postupanju s Izraelom.